Bojová umění

Všechna bojová umění vznikla z čínského kung – fu, to je prostě holý fakt. Kung – fu je čínská národní tradice, kde ho umí skoro každý. Má několik stylů, například Kudlanka nábožná, Hadí styl nebo Sedm opilých koček, to všechno známe z filmů, ale opravdu se to tak jmenuje. Kung – fu je nejkomplexnější bojové umění na světě, Číňané se ho neučí proto, aby okouzlovali svět, ale aby se udrželi zdraví a v kondici. Nesmějí ho používat, pokud to není nezbytně nutné. Karate jako ostatní druhy vzniklo také z kung – fu. I když, dodnes se vedou spory kde a jak vlastně vzniklo, jedni tvrdí, že v klášteře Shaolin, druzí v Japonsku na ostrově Okinawa, další v Indii, prostě těch verzí je hodně, ale pravda je, že prostě z kung – fu.

Karate je boj beze zbraní, takový je výklad. Stejně jako u kung – fu, i zde je kladen důraz jak na fyzickou, tak i na psychickou stránku věci. Tai – či je další z bojových umění, jehož vznik se datuje z Číny už z třináctého století. Někdy se říká, že je to druh tance spojeného s bojovým uměním, které zbavuje stresu. Bývají to na sebe vázané pohyby čili figury, které se provádějí velmi zvolna až zpomaleným způsobem. Jde hlavně o meditaci při provádění už zmíněných pohybů.

Kickbox není úplně klasickým bojovým uměním, protože se moc nezabývá duchovnem. Jde v podstatě o klasický anglický box, i když jsou zde kopy podobné jako v karate. Dělí se na tři kategorie – Full contact, Light contact, Semi contact. Dělají to jak muži, tak i ženy a dnes existuje mnoho soutěží v tomhle sportu. Když se vrátíme ke kung – fu, tak nesmíme opomenout speciální styl, který se jmenuje Wing Chun, jemuž se přezdívá smrtící ruce. V tom názvu je to vlastně všechno obsaženo. Tento styl je zaměřený na údery rukou, které jsou velmi ostré, rychlé a silné a taktéž zaměřené na horní polovinu těla. Dají se doplnit i klasickými údery a kopy z kung – fu.