Slivovice

Slivovice

Historie slivovice je úzce spojená se švestkami, z nichž se vyrábí. Věděli jste, že původní domovinou švestek je daleký Kavkaz? Odtud ji lidé rozšiřovali do Evropy jednotlivými odkopky. Na naše území přinesli švestku už v 5. století slovanské kmeny, ovšem písemně je pálení slivovice doloženo až v 17. století, a to v okolí moravského města Vizovice.

Slivovice má u nás dlouholetou tradici

Tradice pálení domácí slivovice je typická pro oblast Valašska a moravského Slovácka. Zde také najdete pěstitelské pálenice, které zpracovávají kvas od drobných malopěstitelů švestek. Pokud dostanete ochutnat štamprli domácí slivovice, možná vás překvapí její síla – obsahuje totiž alkohol mezi 50 až 51 %. Tehdy bývá destilát lahodný a správně voňavý. Jeho kvalitu poznáte také podle toho, když mezi palcem a ukazováčkem rozemnete kapku slivovice. Správná slivovice nádherně voní po švestkách. Kvalitní slivovice při nalití do sklenice řetízkuje tím, jak tvoří malé praménky kondenzujícího alkoholu. Čerstvá slivovice mívá chuť ostřejší a je lepší ji nechat uležet několik měsíců nebo i let. Novorozenému dítěti se nechávala dobře uzavřená láhev slivovice z roku, kdy se narodilo, až do dospělosti a otevřela se v jeho svatební den. Docela pěkný zvyk, nenecháte se inspirovat?

Inspirace na dárek pro milovníky alkoholických nápojů

Pro toho, koho potěší láhev s alkoholem, může být slivovice také hezkým dárkem, který udělá radost. Abstinentovi se samozřejmě nezavděčíte. Pochopitelně není potřeba, abyste slivovici pálili sami v pálenici, ale využijete bohatou nabídku destilátů v kamenných obchodech nebo e-shopech. Jste-li z Prahy, nechte si zdarma zavézt slivovici objednanou v internetovém obchodě PanAlfréd.cz až domů. Kromě toho si na stránkách e-shopu pohodlně vyberete značku slivovice od českých výrobců, která se vám nejvíce líbí.