domácí pivovary

Kdo nevaří pivo, není Čech. Jak začít snadno a rychle?

Pálení kořalky a výroba vína v domácích podmínkách jsou pro některé oblasti v Česku typické a nikdo se nad nimi příliš nepozastavuje. Ale pivo? Uvařit nejoblíbenější český alkoholický nápoje přece nemůže být „jen tak“. Jistě se najde pár nadšenců, ale pravděpodobně je spočítáte na prstech jedné ruky. A těžko říct, zda se jejich podomácku vyrobené pivo dá pít… Opravdu si to myslíte? Pak vás překvapí statistika: registrovaných domovařičů je zhruba pět set. Nadšenců, kteří si vlastní pivo vyrábí bez ohlášení, pak mnohonásobně více.

Tzv. homebrewing lze dělat „na koleně“. Samozvaný sládek si vystačí s málem – při výrobě piva je zapotřebí jen několik pomůcek: hrnec, vařečka, hustoměr či cukroměr, hadička pro čerpání mladiny do spilky a ingredience (chmel a sladový extrakt). Rozhodnete-li se však pivo vyrábět tradičním způsobem, smiřte se s nejistým výsledkem. Je velmi pravděpodobné, že než se vám podaří vyrobit prvoligový nápoj, vylijete do mísy mnoho hektolitrů nepovedeného patoku.

Kdo má pod čepicí, vaří s Braumeisterem

Kdo je Braumeister? Pokud jste si představili německého profesionála, který v televizi uvádí pořad o vaření piva, musíme vás zklamat. Ale ne na dlouho: jedná se o značku (nejen) domácích pivovarů. A ne ledajakou, domácí pivovary Speidel Braumeister patří k absolutní špičce.

Speidel konstruuje domácí pivovary s ohledem na intuitivní ovládání. O většinu procesu se stará zařízení, které dokonce hlídá teplotu i časy jednotlivých procesů. Když je vyžadován manuální zásah, upozorní na něj. Jakmile je nápoj připraven, musí dozrát. Po hlavním kvašení se pro uskladnění používají pivní tanky, KEGy či lahve.

Mohli bychom pokračovat dál, ale výroba piva s domácím minipivovarem je snadná a časově nenáročná. Více o značce Speidel, pivovarnické tipy a možnost objednávky najdete na www.pivovary-braumeister.cz.

Sdílet článek